Johans önskelista för 2023: Det måste bli ännu svårare att hacka företag

Publicerad 2022-12-19 | Författare Johan Nilsson


Ytterligare ett år till handlingarna. Ytterligare en önskelista från mig. Och mina önskningar från förra julen kvarstår, tydligare än någonsin.

Året som gått

2022 blev året då vi började gå tillbaka till det normala. Eller i alla fall det nya normala. Efter två år av pandemi så är det såklart förlösande att få börja träffas och umgås igen. Något som också verkar ha gått över till det nya normala är det ökande antalet cybersäkerhetsincidenter, tråkigt nog.

Den senaste av incidenter som gjort avtryck är såklart flera av Sveriges a-kassor som efter en attack mot deras IT-leverantör här om veckan tvingades ta ner sin IT-miljö med uteblivna betalningar som följd. Även Norrköpings kommun, Borgholm och Mörbylånga kommun har nyligen drabbats. Vi kan också lägga Naturvårdsverket, Migrationsverket nyhetsbyrån TT med fler till listan under året. Tittar vi globalt så är bilden ungefär den samma. I maj angreps Costa Ricas statliga myndigheter och tvingade fram en nationell nödsituation efter att sjukhus stängdes och tull- och skatteverksamhet stördes.

För nästan exakt ett år sedan drabbades Kalix kommun av ett ransomware-angrepp som lamslog stora delar av verksamheten. Det tog lång tid att återställa och med miljonkostnader som följd. Men i Kalix står man nu bättre rustade än någonsin, och de uppmanar dessutom sin omvärld att planera och investera i sin cybersäkerhet. Ett av de kanske viktigaste påståendena om du frågar mig. Mot bakgrund av ovan kan det dessutom vara god idé att investera i cybersäkerhet redan nu, innan olyckan är framme.

Min önskan för 2023

Jag kommer fortsätta att önska att det skall bli svårare att hacka företag (min förhoppning är att nästa års önskelista ska se annorlunda ut). När vi på Promobility går in i ett nytt år så kommer vi se till så att vi är en starkt bidragande part till att vi går i den riktningen.

Under året som har gått så har vi arbetat fram ett cybersäkerheterbjudande som jag är mycket stolt över. Jag är dels stolt över det för att har hjälpt våra kunder att bli bättre och säkrare, men jag är också stolt över att vi har hittat ett sätt att göra cybersäkerhet tillgängligt och köpbart för alla. Oavsett storlek eller plånbok. Är ni nyfikna på hur? Jag berättar gärna det!

Så, när ni nu sätter er ned och börjar runda av året och fundera på hur just er verksamhet skall öka cybersäkerheten under 2023, så är det en väldigt bra start att kontakta mig eller någon av mina kollegor. För vi kommer kunna hjälpa er med en av de viktigaste delarna i cybersäkerhetsarbetet – nämligen att testa, planera och att förebygga. Och det spelar ingen roll hur långt eller kort ni har kommit, vi hjälper er ändå. Och det är just att testa, planera och förebygga som – i retroperspektiv – Kalix kommun troligen hade önskat att de gjorde början av förra året. Så se till så att ert 2023 får alla goda nätters sömn och investera i cybersäkerheten redan nu. Min önskan är att det måste bli ännu svårare att hacka företag. Nu ser vi tillsammans till att det blir så!

 

God Jul och Gott Nytt År!

Eder Johan

Promobility är en IT-partner inom modern infrastruktur, digital säkerhet och applikationsutveckling. Vi arbetar med teknisk och strategisk rådgivning inom modern klienthantering (MDM, EMM, UEM), offensiv, defensiv och strategisk cybersäkerhet samt iOS och Android-utveckling m.m. Vi är baserade i Karlstad men arbetar över hela Sverige och Skandinavien.

Integritetspolicy

© Copyright 2023 Promobility