Del 1 – ”Cybersäkerhet inom Mobil IT” – Installera säkerhetsuppdateringar så fort det går! 

Förra veckan delade vi med oss av några rekommenderade säkerhetsåtgärder från rapporten ”Cybersäkerhet i Sverige” för att motverka angrepp och skydda sig mot hotsom vi vinklat mot mobil IT 

  • Installera säkerhetsuppdateringar så fort det går 
  • Förvalta behörigheter och använd starka autentiseringsfunktioner 
  • Skapa förståelse hos användaren att agera riskmedvetet  
  • Säkerställ att endast godkända appar får köras (vitlistning) 
  • Uppgradera appar, operativsystem och hårdvara löpande 
  • Säkerställ en förmåga att upptäcka säkerhetshot 

I detta inlägg tittar vi närmare på punkten ”Installera säkerhetsuppdateringar så fort det går” 

Att snabbt installera uppdateringar när de släpps från tillverkaren är ett grundläggande och effektivt sätt att skydda sig mot sårbarheter i en mobiltelefons operativsystem. Operativsystem i mobila enheter utvecklas ständigt med nya funktioner, men också säkerhetsuppdateringar för att åtgärda potentiella angreppsytor. Arbetar man inte aktivt som IT-avdelning med att säkerställa att uppdateringar genomförs på mobila enheter i verksamheten, så blir det upp till användaren att göra det själv – vilket medför en risk att det dröjer länge innan uppdateringen genomförs och sårbarheten ökar. 

För att säkerställa att uppdateringar genomförs så snabbt, effektivt och kontrollerat som möjligt på en mobil enhet så finns det några verktyg som kan hjälpa till på vägen. 

Konkreta tips för att kunna installera säkerhetsuppdateringar snabbt: 

  • Använd ett MDM-system för att fjärradministrera mobila enheter. På så sätt får man en grundläggande kontroll över de mobila enheterna på företaget och vilka OS-versioner som finns anslutna. 
  • Tillåt inte, via MDM, enheter med en viss version eller lägre att ansluta till företagets miljö, på så sätt riskerar man inte att enheter med gammal mjukvara ansluter till och får åtkomst till företagets data. 
  • Automatisera utrullning och installation av säkerhetsuppdateringar genom att använda ex. enhetsregistreringsprogram (Apple DEP) eller tjänster för versionskontroll (Samsung EFOTA). På så sätt skyddar man systemen snabbare med bibehållen kontroll. 
  • Inför ett arbetssätt som säkerställer att nya säkerhetsuppdateringar blir identifierade. 

Vi på Promobility kan hjälpa ert företag att säkerhetsmässigt etablera och konfigurera MDM-plattformar för att effektivt administrera och hantera företagets mobila enheter med högsta säkerhet i fokus. 

 

Promobility är en IT-partner inom modern infrastruktur, digital säkerhet och applikationsutveckling. Vi arbetar med teknisk och strategisk rådgivning inom modern klienthantering (MDM, EMM, UEM), offensiv, defensiv och strategisk cybersäkerhet samt iOS och Android-utveckling m.m. Vi är baserade i Karlstad men arbetar över hela Sverige och Skandinavien.

Integritetspolicy

© Copyright 2023 Promobility